Rejser til Split

Er du interesseret i rejser til Split? Her kan du læse en komplet rejseguide om Split, med en masse spændende oplysninger om rejser til Split. Få inspiration til din egen rejse til Split med Ticket.dk!

Tips – Hvis du kun vil booke hotel for en del af rejsen eller på en anden destination, kan du gøre det her!


Kroatien var et meget populært rejsemål i mange år, men da borgerkrigen i 1990'erne lammede landet, gik alt i stå. Fra 1991 og ti år frem var blodige sammenstød, ødelæggelse og enorme tab og tragedier hverdagskost. Alt dette fordi Kroatien krævede at blive et selvstændigt land igen, fri af Jugoslaviens hårde greb.
Split er Kroatiens økonomiske og administrative centrum, beliggende på sydvestkysten i det mellemste Dalmatien. Det er den næststørste by i landet, efter hovedstaden Zagreb.
Der er mange ting, som lokker turister til Split. Klimaet er behageligt i sommerhalvåret, med en middeltemperatur på 20-25 grader og næsten garanteret solskin. Vandet ved byens fod er Adriaterhavet, og intet andet sted er det så klart, rent og smukt som her. Det er næsten magisk, og er man først dykket ned i det, er det svært at komme op igen.
Split har en dokumenteret, totusind år lang historie med masser af smukke miljøer at nyde – nogle mener, at byen er den allersmukkeste ved hele Adriaterhavet. Her får man en vidunderlig blanding af pulserende storbyliv og romantiske, gamle bymiljøer. Det er kombinationen af omfattende, smuk arkitektur, et spændende kulturliv, et livligt forlystelsesliv og nærheden til så mange små badeperler, der gør, at Split bliver stadig mere populær år for år.
 

Den uden tvivl største seværdighed i Split er Diocletianus palads. Dette imponerende palads er næsten 2000 år gammelt og blev opført af kejseren med samme navn. Der gik ti år, inden paladset stod færdigt, og kejser Diocletian importerede marmor fra Grækenland og store søjler fra Egypten, for at hans palads skulle blive så imponerende som muligt. Dette palads er grundstammen for hele byen, som derefter blev bygget op omkring det.
De spændende, underjordiske kamre, som sandsynligvis blev brugt som fangehuller, ligger mellem havnepromenaden Riva og Peristil. Kamrenes fællesnavn er Podrom.
I smuk gotisk-venetiansk stil opførte man Papalicpaladset som bolig for en af de indflydelsesrige adelsmænd i Split i middelalderen. Herinde finder man bl.a. bymuseet.
Riva er navnet på Splits havnepromenade. Her slipper man for biltrafik og kan koncentrere sig om kraftige, blå nuancer, der hele tiden skifter på himlen og i havet, det summende folkeliv og de skvulpende lyde fra vandet, når det rammer havnekanten. Om sommeren er pulsen høj her, og Riva er værdsat af såvel lokalbefolkning som turister.
Er man mere interesseret i natur end by, så er Marjan naturreservat et vidunderligt, lille udflugtsmål. Her, lidt vest for den gamle by, finder man bakker fulde af træer som cypresser, eg og pinje. En fantastisk duft af rosmarin gør, at stedet føles som taget ud af et eventyr.
 

Mere om Split

Rejser til Kroatien

Rejser til Dubrovnik | Rejser til Split