Riga har en åndrig historie bag sig. Riga blev grundlagt i 1201, og i middelalderen var byen en af de allervigtigste i området. Mange lande har kæmpet om at kalde Riga sin, bl.a. Polen, Rusland og Sverige. Under 2. Verdenskrig blev Riga konstant angrebet fra både øst og vest, og tabene var mange. Først i 1991 blev Letland en selvstændig stat, og allerede i 2004 blev landet medlem af EU.
I Riga bør man opleve klassisk kultur. Besøg på State Museum of Art, Latvian Ethnographic Opera og Dome Cathedral er en selvfølge. At se House of Blackheads, der blev opført allerede i 1300-tallet, samt at gå mindst en tur gennem Den Gamle By er lige så selvfølgeligt. Synes man om jugendbygninger, går man til gaderne Elisabetes og Alberta Iela, hvor nogle af Nordeuropas smukkeste huse ligger.
På Besættelsesmuseet kan man lære mere om de langvarige besættelser af Letland. Man oprettede museet, for at mindet om den 51 år lange besættelse fra både Sovjetunionen og Nazityskland aldrig skal blive glemt.
Det lettiske køkken er ikke helt forskelligt fra vores eget traditionelle køkken. Her finder man eksempelvis surkål, og basisingredienserne er kartofler, hvede, løg, hvidkål, æg og svinekød. Man spiser også ofte grå ærter og skinke, og krydderierne er både få og sparsomt anvendt. Eftersom Letland er et land med en lang kyst, spiser letterne traditionelt set også en hel del fisk.
Hvis man vil smage noget fra det lettiske køkken, når man besøger Riga, er Borstj, Blini og Pelmeni nogle glimrende valg. Borstj er en suppe lavet på rødkål, som kan spises både varm og kold. Blini er russiske pandekager fyldt med enten mad eller noget sødt. Pelmeni er som ravioli, dog med russisk touch. Letterne laver også velsmagende ovnbagte pirogger, som også er værd at smage.
Er man ikke interesseret i denne type mad, er der naturligvis en lang række mere internationale alternativer. Bl.a. er der i Riga en af Europas bedste indiske restauranter, som dog ikke er et billigt alternativ.
Der er gode muligheder for rigtig spændende shopping i Riga. Her er markeder og varehuse, små butikker og butikscentre, og priserne er generelt lavere end i Danmark.
Er man interesseret i rav, er Riga det helt rette sted at shoppe. Dzintara Galerija sælger udelukkende ravprodukter, alt fra penne til smykker.
For lettiske souvenirs kan man tage til Den Gamle By. Her køber man lokalt håndarbejde som keramik, uldtrøjer og hatte.
Vil man besøge et regulært shoppingvarehus, er Mols det rette sted. Der kører endda gratis busser dertil fra togstationen. Stockmann er et andet varehus med moderne atmosfære, det ligger på Janvara Iela.
Lige uden for Den Gamle By finder man også en hel del shoppinggader - Terbatas, Brivibas, Caka og Barona Iela.
På markedet Centraltirgus finder man tøj og diverse varer til rigtig gode priser. Her er åbent alle ugens dage.
Når det kommer til, hvor man skal bo, når man besøger Riga, er der naturligvis masser at vælge mellem. Eftersom det er temmelig billigt at besøge Riga, kan man benytte lejligheden til at bo lidt mere luksuriøst, end man normalt gør på sine rejser. Luksushotellerne i byen er mange og ikke specielt dyre, men selvfølgelig er her også gode budgetsteder, som slet ikke behøver være dårlige. Den gamle del af byen er exceptionelt hyggelig, men ikke særlig stor, her bor man, hvis man holder af romantik og gammeldags storbycharme. Nogle hoteller tilbyder spa-faciliteter, og andre er særligt velegnede til jobrejser, og samtidigt er Riga så tilpas lille, at det meste er inden for rækkevidde.
Nattelivet i Riga overgår de flestes forventninger. Her er et stort udbud af barer med afvekslende atmosfære, alt fra rockpubber til grunge hang-outs, hyggelige pianobarer og bohemeagtige barer. Og så har vi endda ikke nævnt alle de farverige natklubber og de mange koncerter, der finder sted i Riga hver uge. Riga er, uden at sige for meget, Baltikums populæreste by for unge.
I dag går der en hel del fly mellem København og Riga. Man kan booke rejser hertil hos de fleste rejsearrangører, og nogle tilbyder billige pakkerejser eller har specialtilbud. Lufthavnen ligger 8 km fra det centrale Riga, og den letteste måde at komme ind til byen er med taxi.
Det meste er inden for rækkevidde i Riga, man kan gå næsten overalt og slipper for at tænke så meget på transportmidler. Man kan dog tage med både bus og sporvogn. Taxier er temmelig billige og helt klart mest bekvemme, men det er en god idé enten at få slået taxameteret til eller at aftale prisen i forvejen.
• Indbyggertal: 720.000
• Statsform: Republik
• Officiel religion: Kristendom - protestanter og katolikker
• Officielt sprog: Lettisk og russisk
• Valuta: Lats (LVL)
• Tidsforskel: +1 time
• Landenummer: 371
• Nødnummer: 112
• Riga er som hel by udpeget som en verdensarv.
• Mellem årene 1629-1709 var Riga besat af Sverige. Man synes, at dette var gode år i Rigas historie, og en del af den bymur, der blev bygget dengang, stå stadig i dag.