De, der rejser til Agadir, gør det oftest pga. stranden her. Hele Agadir by er omgivet af en indtagende, gylden sandstrand, som gør det let at finde ro og afslapning på ferien.
60 km nordøst for Agadir ligger landsbyen Imouzzer, som er kendt for sine badevenlige vandfald. Det er lidt besværligt at komme hertil, taxi er helt klart at foretrække, men vil man lidt væk fra strandlivet, så er dette en mindeværdig udflugt.
I samme afstand, bare den anden vej, finder man Souss-Massa, en flodnationalpark, hvor man især kan iagttage et imponerende antal forskellige fuglearter. Der går busser hertil, men den enkleste transportmåde er helt klart taxi eller stortaxi. Der er gratis adgang, men udflugten kræver, at man orker at gå en del.
Essaouria ligger nord for Agadir, stadig ved havet. En tur hertil vil ikke skuffe nogen, og har man lyst, er der gode muligheder for at shoppe møbler og træsnit. En fantastisk mur, som har aner helt fra det 9. århundrede, omgiver byen. Gyderne er smalle og charmerende, og vil man spise her, bør man vælge at bestille en frisk fisk.
Vil man se lidt af det farverige Marokko, som man læser om i rejsemagasinerne, kan man tage til Marrakech. Marrakech kaldes ofte ”den rosa by”, eftersom alle huse her er malet i forskellige nuancer af okker og rosa. Gadelivet er intensivt, og udbuddet af ægte marokkansk kunsthåndværk er stort. En suveræn by til shopping og et dyk ned i den marokkanske kultur!
Marokkansk mad er vidunderlig og fuld af krydderier og interessante smagskombinationer. Her spiser man meget lam, grøntsager og couscous med en sauce til, og altid brød.
Harira er en kraftig suppe lavet på kød, ris, grøntsager og krydderier - en marokkansk klassiker.
En anden almindelig og værdsat ret er Kefta Tajine , som er kødboller i rød sauce krydret med løg, spidskommen og safran. Herligt!
Til dessert kan man prøve Beghrir – bløde pandekager, som spises med smør og honning.
Alle marokkanere drikker myntete, der er både dejlig og forfriskende, og den betragtes i dag som landets nationaldrik. Myntete drikkes ofte af små, dekorerede glas (som for resten er en glimrende souvenir at købe og tage med hjem!).
I Agadir kan man naturligvis også få mad som burgere, spaghettiretter og andre ”internationale klassikere”.
Marokko er helt fantastisk, når det gælder kunsthåndværk, men Agadir er måske ikke det allerbedste sted at shoppe efter gode fund. Man kan naturligvis stadig finde en hel del morsomme ting at tage med hjem, men vil man shoppe billig, marokkansk kunsthåndværk, så er en dagsudflugt til Marrakech eller Quarzazate en god idé. Det gælder dog om at være god til at prutte om prisen for at gøre gode fund, næsten intet i disse byer er til fast pris, til forskel fra forholdsvis mange varer i Agadir.
I Agadir køber man traditionelt, malet keramik, håndvævede og –knyttede tæpper, mandelprodukter og honning, træsnit, lædervarer, krydderier, mosaik, tekstiler og smykker til billige priser, hvis man finder de rette steder - alternativt er god til at prutte.
Den billigste og mest turistvenlige indkvartering i Agadir finder man i området Nouveau Tablorjt. Her fyldes hotellerne hurtigt i højsæsonen, så det er en god idé enten at booke i forvejen eller dukke op tidligt om morgenen.
Oualidia er et lille strandområde lige nord for Agadir. Her slipper man for Atlanterhavets af og til ret høje bølger, eftersom stranden ligger i en lagune. Hvis man har børn med på rejsen, kan dette sted virkelig anbefales.
Søger man fred og ro, er Sidi Ifni et godt alternativ. Det er en lille kystby, som har blandet traditionel marokkansk stil med spansk art deco. Charmerende sted med halvtomme strande - perfekt til afslapning.
Nattelivet i Agadir er meget beskedent. Der er nogle hotelklubber og en del barer, men eftersom landet er muslimsk, er der ingen direkte alkoholkultur her, og dermed heller ingen klubkultur.
Fra Danmark kan man flyve med både rutefly, oftest med mellemlanding et sted i Europa, eller charter til Agadir. Lufthavnen Al-Massira ligger 28 km syd for Agadir, og derfra er det let at komme ind til byen. Taxi eller stortaxi er de enkleste, men lidt dyrere måder. Busserne, som oftest kræver et skift, kører også og er næsten gratis.
Stortaxi er et udbredt koncept i Agadir. Man slår sig sammen med andre, så man deles om prisen, når man skal på længere ture, og forhandler sig frem til en fornuftig pris for turen med chaufføren. På kortere ture tager man almindelig taxi. Man kan også leje en bil, men at køre selv i Marokko kan virke temmelig kaotisk. Busser findes, og det statslige selskab CTM står for komfortable rejser ind i landet med airconditionerede busser.
• Indbyggertal: 350.000
• Statsform: Monarki
• Officiel religion: Islam
• Officielt sprog: Arabisk, fransk
• Valuta: Dirham (MAD)
• Tidsforskel: 0 t
• Landenummer: 212
Agadirs moderne bykerne blev opbygget, efter at den daværende by blev ødelagt helt af et jordskælv i 1960. Man opbyggede Nouveau Talborj med den vision at skabe en praktisk turistby, og fraværet af de karakteristisk snoede gyder og de smukt dekorerede huse er tydeligt.