Hagia Sofia var længe verdens største kirke, så blev det en moské, og i dag er det et imponerende museum, som får en til at gispe efter vejret. Denne spektakulære bygning er næsten 1500 år gammel og stadig fantastisk smuk at se på.
Dolmabahce Palace er et imponerende palads i fransk stil, nogle mener, at det er en mindre variant af slottet i Versailles. Dolmabahcepaladset blev bygget i 1800-tallet.
En hippodrom var en sportsarena i det antikke Grækenland. Hippodromen i Istanbul spillede en meget stor rolle i historien om Konstantinopel – det byzantinske riges hovedstad. Dette var, sammen med Hagia Sofia, centrum for rigets sociale og politiske spil. Hippodromen ligger på og – især – under Sultanahmet-torvet, men visse dele kan ses, og de efterlader en med en kildende fornemmelse i maven.
Den blå moské er en enorm, 500 år gammel moské. Den smukke moské er imponerende udefra, men det er indvendigt, man opdager dens virkelige skønhed, med dens farvede ruder og kakler i blå, grøn, gul og rød.
Har man lyst til sol og badning, er der også muligheder for det. Man kan fx tage til den herlige Kilyos, en gylden sandstrand beliggende 1-2 timer kørsel fra Istanbuls centrum. Prinsøerne byder på badebroer og små, hyggelige strande, og i Sile finder man rigtig badeferiefornemmelse. Også disse steder kræver dog en busrejse på 1-2 timer.
Med sin strategisk eftertragtede plads mellem øst og vest er Istanbul blevet påvirket af en række forskellige madkulturer. Det har resulteret i et udsøgt køkken med masser af krydderier, smage, dufte og farver. Ingen, der besøger Istanbul, behøver at sulte, fordi man ikke kan finde mad, man syntes om.
Prøv byens trækulsgrillede kebab med hvidløgsdressing – verdensklasse!
Tyrkerne ved, hvordan man tilbereder fisk, så holder man af fisk, har man fundet sit madparadis i Istanbul.
Bestil et bord fyldt med småretter - mezes. En social, hyggelig og effektiv måde at smage mere af Istanbuls køkken, end man ellers ville kunne nå.
Til maden drikker man helst vin, Tyrkiet er et af de lande i verden, hvor der produceres mest vin, så udbuddet er stort. Raki er den tyrkiske nationaldrik - en brændevin fremstillet på druer. Smagen er stærk og lakridsagtig pga. anissen, som raki bliver krydret med.
Der er helt klart mulighed for shopping i Istanbul, udbuddet er rigt, uanset hvad man er på jagt efter. Priserne er lave, og når det gælder især lædervarer, kan man gøre et rigtig godt køb.
Et besøg i Istanbul uden at tage mindst en shoppingtur på Grand Bazaar er synd og skam. Selv om man ikke vil købe noget, er dette enorme marked med over 4000 butikker næsten lige så meget en seværdighed som en god indkøbsmulighed. Om ikke andet er det helt klart et kulturstudie i Istanbuls folkeliv.
For luksusshopping tager man sig shoppingcentret Akmerkez, hvor man kan slappe af i elegante cafeer, købe ægte mærkevaretøj, cd'er og bøger. Her er også biografer.
Badgat Caddesi hedder det shoppingstrøg i Istanbul, som aldrig synes at slutte. Her finder man alt inden for mode.
Det flotteste shoppingstrøg i byen hedder Istiklal Caddesi, her ligger flotte butikker, cafeer og mindre shoppingcentre efter hinanden som perler på en snor.
Istanbul er en enorm by, og som turist er det klogt at bo meget tæt på centrum, i hvert fald hvis man vil gøre de typiske turistting. Der er indkvarteringsalternativer i alle prisklasser, men generelt er det rimeligt billigt at bo på hotel i Istanbul. Standarden på de fleste af dem er helt i orden, selv om prisen er lav, og også i centrum kan man finde fornuftige budgetalternativer.
Nattelivet i Istanbul er meget livligt. Man kan gå ud og se mavedans, sidde på en tagterrasse og beundre Istanbul lidt fra oven, mens man sipper til en herlig drink, gå på flashy natklubber, flirtende gayklubber, farverige transklubber, eller satse på noget mere traditionelt. Visse klubber kræver medlemskab, og som regel skal man være meget fin i tøjet for at kunne komme ind på de mest hippe klubber.
Man kan flyve med både charter og rutefly fra Danmark til Istanbul. Byens lufthavn hedder Ataturk Hava Limani og ligger ca. 20 km fra det centrale Istanbul. Man kommer ind til byen med enten lufthavnsbus eller tog. Man kan også tage taxi, hvilket koster 100-200 kroner.
For at komme rundt i Istanbul har man flere alternativer, båd er meget hyggeligt og helt klart mest bekvemt. Undergrundsbanen er ny og imødekommende, men ikke helt færdig. Sporvogn og bus er gode supplementer til undergrundsbanen. Kører man med taxi, skal man altid aftale prisen i forvejen.
• Indbyggertal: Næsten 11 millioner
• Statsform: Republik
• Officiel religion: Islam
• Officielt sprog: Tyrkisk
• Valuta: Tyrkisk lira (TRY)
• Tidsforskel: +1 time
• Landenummer: +90
• Nødnummer: 112
• Gennem hele Istanbuls historie, frem til 1930, var byens officielle navn Konstantinopel.
• Miklagård var vores vikingers navn for Konstantinopel.